Extensies - wat wel en wat niet

4 reacties / 0 nieuw
Anoniem
Extensies - wat wel en wat niet

In de werkgroepbijeenkomst van 17 juni hebben we afgesproken dat ik een voorstel plaats over wat wel en niet in extensies kan. Ook voor andere standaarden is dit wellicht handige materie, maar laten we even in deze werkgroep beginnen. 

  • Wat is een extensie 
    Een extensie is 'brokje functionaliteit' (bestaande uit beschreven systeemgedrag en/of bij specifieke interacties tussen systemen horende berichten) dat voor leveranciers optioneel is om te implementeren. In de specificatie wordt beschreven wat de functionaliteit omvat en hoe deze geïmplementeerd wordt (analoog aan 'basisfunctionaliteit'; dat is functionaliteit die voor alle compliant systemen verplicht geïmplementeerd moet worden).
  • Voordeel van extensies 
    De gedachte achter extensies is dat functionaliteit gestandaardiseerd kan worden in de gevallen waarin een leverancier ervoor kiest om deze functionaliteit te implementeren, zonder dat dit direct voor elke leverancier verplicht gesteld wordt.
  • Wanneer een extensie introduceren (of afvoeren)
    Met een extensie kan functionaliteit (structureel) optioneel blijven en toch gestandaardiseerd worden. Deze variant kan in elke nieuwe versie (patch of nieuwe release toegepast worden). 
  • Aanvullend kunnen extensies gebruikt worden om functionaliteit die in een volgende versie van de standaard verplicht gesteld wordt tot die tijd via een patch release als optionele functionaliteit te introduceren. Leveranciers kunnen dan alvast beginnen met implementeren, omdat de beschrijving volledig uitgewerkt is. Deze variant richt zich dus initieel op patch releases met vervolgens omzetting van extensie naar basisfunctionaliteit bij de grotere release (de extensie wordt vervolgens geschrapt). 

Ik wil graag meningen hierover horen. Wat denken jullie, is dit werkbaar? Dit stemt overigens al voor een flink deel overeen met wat we af hebben gesproken in de eerste versie van de Documentcreatieservices.

Johannes Battjes

Vooralsnog lijkt dit voorstel werkbaar. Laten we de ervaringen evalueren als er een aantal koppelingen in productie is.

Edwin Geerling

Eens met Johannes.

Arjen Hartog

Eens.