Testen functionaliteiten van de Prefill eFormulierenservices

5 reacties / 0 nieuw
Eduard Witteveen
Testen functionaliteiten van de Prefill eFormulierenservices

Sinds kort hebben we, de gemeente Súdwest-Fryslân de Prefill bij Centric aangeschaft en geinstaleerd.
Graag willen de functionaliteiten testen en "normaal" doen we dit door de webservice aan te roepen met soapui of visualstudio en een paar testen te doen.

Helaas kan ik niet vanuit soapui of visualstudio op basis van de wsdl de methoden genereren ( /PrefillServices/wsdl/bg0310/prs/bg0310_vraagAntwoord_prs.wsdl )
Kan iemand mij vertellen hoe ik testen kan genereren in soapui/visualstudio met de wdsl of me een project geven waarmee dit kan doen?

 

Achtergrond:
We kiezen hiervoor, zodat we bij het niet werken van de keten per onderdeel kunnen controleren of alles werkt, want uit ervaring scheelt dit in doorloop tijd. We hoeven dan niet meer leveranciers met elkaar te laten bellen, maar we kunnen specifiek aangeven waar iets niet meer werkt.

Persoonlijk vind ik dat om goede koppelingen te realiseren het kunnen testen van de verschillende onderdelen heel belangrijk, anders koop ik een verpakking en weet ik niet wat er inzit. Natuurlijk schelen de testen van de compliancy maar, maar wat met de bugs in onze eigen omgeving.
Pas bij het aansluiten van andere onderdelen zal ik dan in onze situatie tegen de bugs aanlopen, zonder dat ik hier vooraf op kan testen.

Roel de Bruin

Op https://www.gemmaonline.nl/index.php/Documentatie_Prefill_eFormulierenservices staat een testset voor de Prefill services. In deze testset zijn ook testberichten opgenomen. Die zou je kunnen gebruiken om een eigen SoapUI project samen te stellen.

Roel de Bruin

In de betreffende wsdl wordt een import uitgevoerd met de volgende regel:

<import namespace="http://www.egem.nl/StUF/StUF0301" location="../../0301/stuf0301_types.wsdl"/>

Je moet dus ook de StUF 3.01 schema's en wsdl downloaden en vervolgens bovenstaande locatie zodanig aanpassen dat die naar het betreffende wsdl bestand wijst.

Je kunt ook de StUF-BG schema's downloaden op https://www.gemmaonline.nl/images/gemmaonline/8/86/Bg0310_20170701_patch27.zip. Daarin zijn de Prefill schema's ook opgenomen. Als je die zipfile uitpakt en dan de wsdl gebruikt die daarin is opgenomen, dan zou dat moeten werken.

Eduard Witteveen

Het aanpassen van de import werkte niet:
- <import namespace="http://www.egem.nl/StUF/StUF0301" location="../../0301/stuf0301_types.wsdl"/>
+ <import namespace="http://www.egem.nl/StUF/StUF0301" location="Bg0310_20170701_patch27/0301/stuf0301_types.wsdl"/>
fout: bg0310_msg_prs.xsd niet gevonden.

Het gebruiken van de Bg0310_20170701_patch27/bg0310/prs/bg0310_vraagAntwoord_prs.wsdl zorgt ervoor dat ik nu een bericht kan versturen naar onze prefill.

Helaas krijg ik nu de onderstaande melding, maar deze zal ik voorleggen aan onze leverancier.
Bedankt voor zover

HTTP/1.1 400 Bad Request
Server: Microsoft-IIS/8.5
X-Powered-By: ASP.NET
Date: Tue, 05 Sep 2017 15:10:29 GMT
Content-Length: 0

 

Eduard Witteveen

Uiteindelijk werd deze laatste fout veroorzaakt door een fout met de soap-Envelope.

Ik heb het werkend gekregen, bedankt!