metadata bij documenten aanpassen

7 reacties / 0 nieuw
Michiel van Turnhout
metadata bij documenten aanpassen

even een korte vraag over het aanpassen van de metadata bij een document.

Wanneer voor een document alleen de metadata (bijvoorbeeld de titel) wordt aangepast moet hiervoor dan altijd een geefZaakdocumentbewerken / updateZaakdocument worden gedaan of kan dat ook alleen met een updateZaakdocument.

Issue Manager

Van deze vraag is melding nummer 490000 aangemaakt.

Michiel Verhoef

Een document is meer dan alleen de content. Een wijziging van metadata zoals de titel of de auteur betekent een wijziging van het document. In zo'n geval moet je eerst het document uitchecken via geefZaakdocumentBewerken en later dit document weer inchecken via updateZaakdocument.

Wanneer een document direct in het DMS bijgewerkt zou worden (wat met CMIS in principe gewoon kan) mag deze wijziging niet doorgevoerd worden in het Zaaksysteem via updateZaakdocument. Dit omdat het ZS de wijzigingen dan nogmaals, dubbel, door zal voeren in het DMS. De koppeling via de CMIS changelog brengt dan het ZS vervolgens op de hoogte.

Volgens de beschrijving van de service geefZaakdocument bewerken zijn checkout gegevens niet verplicht (technisch) maar dit lijkt me niet in de geest van hoe het zou moeten werken.

Michiel Verhoef

Naar aanleiding van een vergelijkbare vraag wordt het issue omgezet in een ERRATUM en wordt voorgesteld de standaard (zowel versies 1.1 als 1.2 ) aan te passen door gebruik van updateZaakdocument alleen toe te staan nadat het document via geefZaakdocumentBewerken is opgevraagd en uitgecheckt.

Tenzij er geldige bezwaren en/of goede redenen zijn dit niet door te voeren zal dit ERRATUM met de volgende patch (1 juli 2018) op zowel ZDS 1.1 als ZDS 1.2 doorgevoerd worden.

 

Roel de Bruin

Er staat me bij dat we bij het opstellen van de specificaties van versie 1.0 (en dus ook 1.1) ervoor hadden gekozen het uitchecken van het document niet verplicht te stellen omdat het met een aanroep van updateZaakdocument ook alleen de metadata van het document kunnen worden gewijzigd en het uitchecken van het document voor die wijzigingen als een te zwaar middel werd gezien, met name ook omdat in het bericht zowel de oude als de nieuwe waarde moet worden opgegeven.

Ik kan me voorstellen dat we het uitchecken van het document verplicht stellen als de inhoud wordt gewijzigd, maar het wijzigen van de metadata van een document is in wezen niet anders dan het wijzigen van de attributen van een zaak en dat staan we ook toe zonder eerst de zaak uit te checken.

Michiel Verhoef

Indertijd was dat een logisch argument maar inmiddels is de berichtinhoud niet meer verplicht (in ZDS 1.2 en dus kan een document uitgecheckt worden zonder de inhoud twee keer mee te hoeven sturen bij een update.

Want op zich kan het ook gebeuren dat iemand metadata aanpast zonder uit te checken en tegelijkertijd iemand anders het gehele document (inclusief metadata) wel uitcheckt. Als een document uitgecheckt is zou een updateZaakdocument zonder checkout informatie (die van het eerste geval, wijzigen zonder uit te checken) moeten falen. Tenminste, het lijkt me niet correct dat metadata van een document wat gereserveerd is alsnog gewijzigd kan worden, alleen omdat de inhoud van het document niet gewijzigd wordt.

 

John Rooijakkers

Beste Michiel, ik begrijp je antwoord maar eenzelfde betoog zou dan ook gelden voor het wijzigen van de gegevens van de zaak. Hier sturen we een update of een nieuwe status zonder eerst een "lock" te leggen. Ik kan me daarom wel vinden in het voorstel van Roel. De regel zou dan kunnen worden dat bij het wijzigen van de metagegevens van een document een check-out toegestaan is maar niet verplicht, en dat bij het wijzigen van de inhoud van een document een check-out verplicht is.