Richting opnemen als document kenmerk

4 reacties / 0 nieuw
John Rooijakkers
Richting opnemen als document kenmerk

Vanuit de gemeentelijke samenwerking Werksaam West-friesland is de wens geuit om bij een document het element "Richting" van te kunnen leggen met de waarden Inkomend, Uitgaand of Intern.

De waarde van dit element zou automatisch bepaald kunnen worden door bij het document type vast te leggen of het hier om een Inkomend, Uitgaand of Intern document gaat. Vervolgens is voor documenten via het document type te achterhalen wat de Richting is voor het betreffende document.

Wat is de visie van VNG Realisatie hierover en wat is de beoogde oplossing.

Issue Manager

Van deze vraag is issue 489973 aangemaakt.

Michiel Verhoef

Het informatiemodel behorend bij het zaakgericht werken (en dus ook Zaak- Documentservices) is RGBZ. In het RGBZ 1 zit dit element niet en voor zover ik kan beoordelen is dit ook niet in RGBZ 2 voorzien. Tenminste, wanneer ik kijk in deel 1 en deel 2 van de documentatie over RGBZ 2.

Zo gezien is het niet voorzien om een attribuut Richting op te nemen van een document. Wel kent het objecttype Informatieobject (RGBZ2) de attributen geadresseerde en afzender. Wanneer die correct gevuld zijn kan de Richting wel bepaald worden natuurlijk.

Wanneer het attribuut Richting expliciet gewenst is op basis van Informatieobjecttype zou dit een wijzigingsverzoek van het RGBZ 2 betekenen. Dit kan altijd natuurlijk maar dat zou dan in het forum over het RGBZ geplaatst moeten worden.

 

Roel de Bruin

Dit gegeven is opgenomen in het imZTC in de relatieklasse ZAAK-INFORMATIEOBJECT-TYPE.

Het attribut heeft daar de naam 'Richting', is gedefinieerd als 'Aanduiding van de richting van informatieobjecten van het gerelateerde INFORMATIEOBJECTTYPE bij zaken van het gerelateerde ZAAKTYPE' en heeft als waarde bereik 'Inkomend', 'Intern' en  'Uitgaand'.

Ik denk dat het imZTC een betere plaats is als het RGBZ en dat sluit volgens mij ook goed aan bij het voorstel van John om het vast te leggen bij het documenttype.