Objecttypen met relatiesoort naar zichzelf

4 reacties / 0 nieuw
Ronald Jobse
Objecttypen met relatiesoort naar zichzelf

Een relatiesoort tussen twee objecttypen wordt vanuit beide objecttypen beschreven. Echter niet, indien het objecttype een relatiesoort met zichzelf heeft. Ik ben benieuwd naar de reden daarvan.

Een voorbeeld:
De relatiesoort 'ZAAK is deelzaak van ZAAK' wordt wel beschreven, maar de relatiesoort '(deel)ZAAK heeft deelZAAK(en)' kan toch ook onderkend worden?

Ellen Debats

Hier is geen specifieke reden voor. Het kan misschien eerder verwarrend werken als je ook de relatiesoort ZAAK bestaat uit deelZAAKen beschrijft.

Ronald Jobse

Ik vond het in eerste instantie juist vreemd dat bij een relatie tussen 2 verschillende entiteittypen dit onderkend wordt als 2 relatiesoorten. M.i. is zo'n relatie niet meer dan 1 relatiesoort die je zowel van A naar B als van B naar A moet kunnen lezen. Echter, afhankelijk van de leesrichting kan de metadata ook anders zijn (bijv. heb ik in een enkel geval gezien m.b.t. materiƫle historie). Dit rechtvaardigt m.i. de 'noodzaak' om van iedere relatie beide leesrichtingen te beschrijven.

Anoniem

De metagegevens van de relatiesoort en zijn recursieve relatiesoort zouden hetzelfde moeten zijn. Maar dat is niet overal gebeurd binnen het RSGB en RGBZ. Als we straks overstappen naar de tool, dan hebben we maar een relatiesoort.