Landencodes en andere tabellen

5 reacties / 0 nieuw
Robert Melskens
Landencodes en andere tabellen

Ik heb op dit forum al eerder wat opmerkingen geplaatst over codetabellen. Ik kwam pasgeleden echter weer een voorbeeld tegen van het refereren naar een code zonder dat daarbij aangegeven wordt waar de gewenste codes opgehaald kunnen worden. Ik weet dat er in de schema's verwijzingen zijn opgenomen maar niet iedereen zal zich eerst door de schema's worstelen voordat de beschrijving van de standaard wordt gelezen.

In dit geval betreft het het element 'BG:inp.geboorteLand' dat in het document 'Sectormodel StUF-BG: Berichtdefinities' wordt genoemd.
Blijkbaar wordt bij dat element een 4-cijferige code verwacht. Uit het document maak ik op dat '6030' de code voor Nederland is maar verder wordt in dat document niet ingegaan op deze code. Inmiddels weet ik wel om welke code het gaat maar ik vroeg me af of in dit document en wellicht ook in de beschrijving van de StUF standaard niet moet worden verwezen naar de site waar de landelijke GBA tabellen opgehaald kunnen worden. Desnoods via de StUF surfgroep.

Maarten van den...

Hallo Robert,

In het RSGB wordt de betekenis van de verschillende elementen in een StUF-bericht gespecificeerd. Deel II specificeert op p. 293 dat het waardebereik van landcode gedefinieerd in tabel 34 van de GBA. Via google is deze tabel eenvoudig te vinden.

Wat waarschijnlijk wel een goed idee is om helderder te communiceren hoe de StUF documentatie in elkaar zit, want ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen onmiddellijk weet dat je dit in het RSGB moet opzoeken.

Met vriendelijke groet,

Maarten

Robert Melskens

Maarten,

Bedoel je dat we hierover duidelijker moeten zijn in de StUF documentatie of bedoel je dat we ergens anders hier iets over moeten zeggen?

In het eerste geval betekend het een erratum op de socuemntatie in het tweede geval niet.

Maarten van den...

Hallo Robert,

Ik bedoelde niet direct dat ik dit een fout vindt in de huidige reference documentatie. Die is bedoeld voor mensen die het al snappen en het lijkt me goed om dit zo te houden. Dit soort zaken kan prima opgenomen worden in de primer die jij op dit moment aan het maken bent.

Groet,

Maarten

Robert Melskens

Maarten,

Daar kan ik me helemaal in vinden.