Wat te doen met een relatie als een gerelateerd object ophoudt te bestaan

2 reacties / 0 nieuw
Han Welmer
Wat te doen met een relatie als een gerelateerd object ophoudt te bestaan

Tijdens het testen van de interoperabiliteit van diverse geïmplementeerde koppelvlakken volgens de BAG-berichtencatalogus ontstond bij ons de vraag wat te doen met een relatie als een gerelateerd object ophoudt te bestaan. Wij konden daarover geen duidelijke richtlijnen vinden in de StUF onderlaag, StUF BG of de BAG-berichtencatalogus. Na overleg met Maarten van den Broek hebben we besloten de vraag hier neer te leggen, zodat per sectormodel gedefinieerd kan worden hoe hiermee omgegaan moet worden.

Het zou natuurlijk mooi zijn als hiervoor één algemeen geldige regel opgesteld zou kunnen worden. Bijvoorbeeld: als een object ophoudt te bestaan, dan worden zijn relaties met andere objecten beëindigd.

Voorbeeld 1: een PAND bevat twee VerBlijfsObjecten. Om een bepaalde reden verdwijnt één van de twee VBOs. Wat gebeurt er nu met de relaties vbo.maaktDeelUitVan? Onze insteek: het ene VBO krijgt een status ingetrokken, en de bijbehorende relatie wordt vbo.maaktDeelUitVan.pnd wordt beëindigd met ingang van dezelfde datum. Het andere VBO blijft ongewijzigd, evenals zijn relatie met het pand.

Maar het zou ons niet verbazen als hiervoor per object of relatie een regel gemaakt moet worden. Zo lijkt ons het ophouden te bestaan van een natuurlijke personen (i.c. het overlijden van) niet relevant voor zijn/haar relaties als ouder. partner of kind.

Voorbeeld 2: Als een Natuurlijke Persoon is overleden, dan blijven voor zijn/haar kinderen de bestaande relaties inp.heeftAlsOuders.nps van kracht. Graag jullie reactie over deze onduidelijkheid.

Robert Melskens

Kijk in dit verband ook eens naar de discussie 'historisch worden danwel eindigen van een relatie' waarin ik over dit onderwerp al enkele vragen heb gesteld aan Maarten van den Broek.