Koppelvlak versie 1.0.1 en planning

5 reacties / 0 nieuw
Erwin Ilgun
Koppelvlak versie 1.0.1 en planning

Dag,

Omdat ik een document zocht op de site kwam ik er toevallig achter dat er een nieuwe versie van de beschrijving van het koppelvlak (versie 1.0.1) geüpload is. Dit heeft ons verrast, niemand binnen onze organisatie was hiervan op de hoogte. We zijn bezig met het inventariseren van de wijzigingen en het bepalen van de impact op de huidige implementatie van 1.0 

Kunnen we nog meer wijzigingen verwachten of is 1.0.1 de definitieve versie? 

Kan er in het vervolg pro-actief gecommuniceerd worden als ontwerpen wijzigen?

Bovendien staat op de site dat op 24 november Corv 1.0 live gaat, dit is ook aan gemeenten gecommuniceerd. Op 1 september is een planning opgegeven en op 26 oktober is een mail gestuurd dat deze niet gehaald zou worden. In de week er na hebben wij met RvdK contact gehad over de ketentest en van hen vernomen dat het niet bekend is wanneer met politie en rvdk de ketentest uitgevoerd kan worden. Graag zouden wij willen weten welke onderdelen uit de oorspronkelijke planning gereed zijn en hoe het vervolg er uit ziet. Het lijkt alsof we op een bewegend doel aan het schieten zijn en met de feestdagen in aantocht willen we meer zekerheid in onze eigen planning krijgen.

Arjan Kloosterboer

Volgens de eerder afgesproken planning hebben we inderdaad jl. maandag de 1.0.1-bugfix-release gepubliceerd n.a.v. de ervaringen van de koploper-leveranciers. Een mail hierover aan de leveranciers lag klaar maar hebben we aangehouden. Dit n.a.v. een issue over deze versie die tot wijziging zou kunnen leiden. Betreft het verzenden van een fout-bericht (FO03) n.a.v. een opnieuw gezonden bericht (zie deze discussie). We zijn daar hard mee bezig, Uitsluitsel volgt vandaag of morgen.

Arjan Kloosterboer

De mail aan de leveranciers is vanmiddag verstuurd. Daarin is vermeld dat de 1.0.1-versie gehandhaafd is met dien verstande dat de testset is aangepast. Daaruit is één scenario verwijderd: SCN 8 – zm 2. Daarmee is het issue opgelost.

De 1.0.1.-versie is de versie die vanaf begin december (was: 24 november) in gebruik gaat (behoudens productieverstorende fouten). Gemeenten hebben vervolgens een half jaar tijd om op deze versie over te gaan (en leveranciers dus iets minder tijd om hun applicaties hierop aan te passen). Ondertussen is dus ook nog versie 0.9.4. in gebruik (dat houdt na uiterlijk een half jaar op). Eerder hebben we afspraken gemaakt hoe dit zich tot elkaar verhoudt en hoe daarmee omgegaan dient te worden.
V.w.b. het 'bewegend doel', ik trek na waar de eventuele onduidelijkheid zit.

Ons inziens hebben we pro-actief gecommuniceerd: de 'roadmap' en planning is op diverse wijzen kenbaar gemaakt aan betrokkenen. Als je voorstellen voor verbetering hebt, laat het ons weten.

 

Arjan Kloosterboer

Nog even terugkomend op het 'bewegend doel'.

Op 24 november staat de volgende CORV-release gepland (Koppelvlak Jeugdzorg 1.0). Op 8 december stond oorspronkelijk de ‘big bang’ voor de Zorgmeldingen gepland. A.g.v. vertraging bij de Politie kan deze big-bang niet doorgaan en wordt hij verplaatst naar eind januari. Een exacte datum is nog niet bekend.
De uitstel voor de berichten voor Zorgmeldingen heeft echter geen invloed op de planning voor het VTO en de Notificaties. De migratie van deze berichten kan worden uitgevoerd na 24 november en staat los van de aanpassingen in de Zorgmeldingen. Voorwaarde voor implementatie bij gemeenten is dat het testtraject op het StUF-testplatform succesvol doorlopen is en dat vervolgens de ketentest succesvol doorlopen is. Prioriteit bij de ketentest hadden de 'koploperleveranciers' en de leveranciers die zorgmeldingen verwerken. Gezien de uitstel van de big-bang voor Zorgmeldingen komt er ruimte vrij voor de ketentest. Waarschijnlijk kunnen er dit jaar dus nog ketentesten uitgevoerd worden voor meerdere leveranciers. Nadat de ketentest is uitgevoerd kan worden gemigreerd en de software aan gemeenten beschikbaar worden gesteld. Qua uiterste datum geldt dat het VTO en de Notificaties voor 31 mei moeten zijn doorgevoerd. Er wordt echter geadviseerd deze berichtaanpassingen zsm. na 24 november door te voeren. Indien de software ook Zorgmeldingen van de politie verwerkt, adviseren we om alle berichtaanpassingen eind januari samen met de Zorgmeldingen door te voeren.

Erwin Ilgun

Dag Arjan,

Dank voor je antwoord, dat schept duidelijkheid.

Groeten,

Erwin